Kokemusasiantuntija kertoo tarinansa auttaakseen muita

with Ei kommentteja

Kokemusasiantuntija voi edustaa mitä tahansa ikäryhmää ja hänellä voi olla kokemusta mistä tahansa psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta. Hän voi myös olla esimerkiksi koulukiusattu, pitkäaikaistyötön, vammainen tai vaikka sairastuneen läheinen.

Kokemusasiantuntijalle on kertynyt arvokasta kokemustietoa esimerkiksi kuntoutumiseen vaikuttaneista vaiheista ja tarjotuista palveluista. Hän on valmis puhumaan vaikeistakin asioista ja jakamaan oman tarinansa vaikuttaakseen palveluiden parantamiseen, tietoisuuden lisääntymiseen ja tasa-arvon synnyttämiseen. Hän on myös tärkeä vertaistuki ja linkki sairastuneiden ja ammattilaisten välillä. Kaikkia kokemusasiantuntijoita yhdistää halu tarjota tietouttaan muiden avuksi.

 

Arvokas tietolähde ammattilaisille ja tuleville ammattilaisille

Nuorena työkyvyttömyyseläkkeelle MS-taudin seurauksena jäänyt Liisa Palonen valmistui kokemusasiantuntijaksi kymmenen vuotta sitten.

–  Eläkepäätöksen jälkeen päiväni tuntuivat tyhjiltä. Olin nuori eläkeläinen, eikä minulla ollut mitään tekemistä lastenkin ollessa jo isoja. Tartuin Neuroliiton kehotukseen suorittaa kokemusasiantuntijuuden koulutus, ja siihen päätökseen olen ollut hyvin tyytyväinen. Onnistumisen kokemukset ovat todella voimaannuttavia. Kerron sairaudestani kaikille kiinnostuneille ja kierrän luennoimassa terveysalan opiskelijoille. Tietoisuuden lisääminen on tärkeää ja opiskelijapalautteen perusteella asiat jäävät paremmin muistiin, kun sairaudella on kasvot, Liisa toteaa.

 

Kokemusasiantuntijan kohtaaminen on avartava kokemus

Opiskelijaterveydenhoitaja Aliisa Kulola on huomannut työssään kokemusasiantuntijuuden arvon hyvin konkreettisesti.

– Opiskelijoissamme on paljon lastensuojelulaitoksessa – sekä sijoitusperheissä nuoruuttaan eläneitä nuoria ja mietimme, miten he haluaisivat tulla kuulluksi meidän terveydenhoitajien taholta. Osastonhoitajamme kuuli toiveemme ja kutsuimme kokemusasiantuntijan vierailemaan Porin perusturvan koulu – ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajien (40 terveydenhoitajaa) kuukausipalaveriin.  Siellä kuulimme nuorta, joka oli viettänyt useita vuosia laitoksessa. Hän kehotti meitä kuuntelemaan, katsomaan, keskittymään, kehumaan, kunnioittamaan sekä kertomaan myös jotain itsestämme. Kokemus oli todella vaikuttava ja koskettava, Kulola kertoo.

 

 

Jarkko Valkeapää ja Liisa Palonen olivat mukana Kokemusasiantuntijuuden ABC-seminaarissa joulukuussa jakamassa kokemuksiaan.

 

 

Ammattilaisen työpari ja kuntoutujan vertaistuki

Porin kaupungin kouluttama kokemusasiantuntija Jarkko Valkeapää on parin vuoden ajan ollut mukana vetämässä mielenterveyskuntoutujien ryhmiä ja luennoinut psykiatrian opiskelijoille. Hän on selättänyt vaikean masennuksen sekä skitsofrenian ja toimii samaistumisen mallina näiden sairauksien kanssa painiville

– Mielenterveyssairauksiin liittyy usein vahva leima ja epäluuloja, joita haluan hälventää näyttämällä, että näistäkin sairauksista selviää. Kokemusasiantuntijuus antaa enemmän kuin ottaa. Eihän tätä muuten jaksaisi tehdä. Meillä kokemusasiantuntijoilla on paljon tietoa, jota ei löydä kirjoista ja pidänkin oppilaitosvierailuja erityisen antoisina, Valkeapää toteaa.

 

Kokemusasiantuntijat mukana palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä

Satakunnassa kokemusasiantuntijoita kuullaan kehitettäessä tulevan maakunnan palveluita. Satasoten kuntoutus- ja työllisyyshankkeet ovat koonneet ryhmän koulutettuja kokemusasiantuntijoita, jotka kokoontuvat säännöllisesti käsittelemään eri teemoja mm. kuntoutuksen, työllisyyden ja osallisuuden palveluita.

Halusimme kuulla henkilöitä, joilla on omakohtaista kokemusta työllistymisen vaikeuksista vamman, sairauden tai yllättävän elämänmuutoksen vaikuttaessa työkykyyn. Kysyimme kokemusasiantuntijoilta muun muassa miten ja mihin asioihin he haluaisivat olla vaikuttamassa. Heidän kokemustietonsa on arvokas lisä rakennettaessa tulevaa maakuntaa, SATAOSAA- hankkeen projektisuunnittelija Jaana Tuomela kertoo.

 

Kokemustoimijuuteen voi tutustua Satakunnan yhteisökeskuksen sivuilla www.yhteisokeskus.fi/kokemustoiminta tai KoKoA –Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry:n sivuilla www.kokemusasiantuntijat.fi

 

Artikkeli liittyy SATAOSAA –alueelliseen kokeiluun, joka on osa Sosiaali- ja terveysministeriön Osatyökykyisille tietyöelämään (OTE) –kärkihanketta.

Lisätiedot:        Projektisuunnittelija Jaana Tuomela, SATAOSAA-hanke  jaana.tuomela@pori.fi

Kuva ja teksti: Viestinnän projektisuunnittelija Katri Martens