Mitä minä haluan vanhana?

with Ei kommentteja

Jokaisen pitäisi kysyä itseltään jo keski-iässä: mitä haluan vanhana?

Minä haluan elää arkea omassa kodissani. Haluan päättää milloin herään, nousen, syön, peseydyn, ulkoilen ja mitä vaatteita pidän päälläni.  Haluan tavata lapsiani, sisaruksiani, ystäviäni sekä muita läheisiäni, sekä pitää heihin yhteyttä puhelimella ja tietokoneella. Toivon, että saan esimerkiksi yhdistyksistä ja järjestöistä apua ulkoiluun ja seuraa teatterikäyntiin.

Haluan elää turvallista arkea. Kotini on esteetön ja mahdun liikkumaan siellä myös apuvälineiden kanssa. Pidän itsestäni huolta syömällä terveellisesti, liikkumalla ja jumppaamalla sekä riittävillä yöunilla. Haluan myös vanhana näyttää hyvältä: käyn kampaajalla, kauneushoitoloissa ja hieronnassa. Tarvittaessa he tulevat kotiini hoitamaan minua. En enää säästä rahojani, vaan käytän ne hyvinvointiini.

Kodissani on älykästä teknologiaa muistuttamassa ja valvomassa minua. Saan tarvittaessa apua arkeeni sote-keskuksesta, missä minulla on tutut työntekijät. Siellä on arvioitu laajasti toimintakykyäni ja kuunneltu tarpeitani. Yhdessä on laadittu asiakassuunnitelma, johon toiveeni on kirjattu. Voin itse vaikuttaa mitä apua tarvitsen arkeeni. Suurin osa palveluista voidaan toteuttaa kodissani ja osa virtuaalisesti.

Olen myös laatinut hoitotahdon, missä olen määritellyt toiveeni hoidostani kun tilanteeni heikkenee. Saan kotiini erilaisia apu- ja hoitovälineitä, kipulääkkeitä sekä kotisairaalapalvelut. Näin toiveeni olla loppuun asti kotona mahdollistuu.

Tutkimuksista selviää, että ikäihmiset itse haluavat asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Tutkimuksista selviää myös, että omaiset toivovat läheisensä toimintakyvyn heikentyessä paikkaa laitoksesta tai ympärivuorokautisesta hoidosta. Tässä on ristiriita. Ymmärrän omaisen huolen ja toiveen, mutta ikäihmisen mielipide on ratkaiseva.

Satakunnassa vajaa 90 % yli 75 vuotiaista asuu kotona. Määrä on vähäinen verrattuna muihin maakuntiin. Satakunnassa vanhuspalveluissa on 3445 ympärivuorokautisen hoidon paikkaa. Tämä on aivan liikaa. Näissä ympärivuorokautisen hoidon paikoissa on kiinni reilusti yli 100 miljoonaa euroa. Purkamalla ympärivuorokautista hoitoa saamme henkilöstöresursseja kotiin tuotettavia palveluiden kehittämiseen. Kotiin tuotettavien palveluiden kehittäminen tärkeää, sillä mm. kotikuntoutuksella on saatu erinomaisia tuloksia.

Nyt on muutosten aika. Muutokset pitää tehdä hallitusti yhteistyössä ikäihmisten toiveita kuunnellen ja kunnioittaen.

 

Pirjo Rehula
I & O muutosagentti
Satakunta