Liian vähän liikkumista, liikaa istumista – menetys jopa yli 7 miljardia

with Ei kommentteja

UKK-instituutin koordinoiman selvityksen mukaan vähäinen fyysinen aktiivisuus, runsas istuminen ja huono kunto aiheuttavat yhteiskunnalle vähintään 3 miljardin euron vuotuiset kustannukset, kun laskelmissa huomioidaan terveyden- ja sosiaalihuollon kustannukset, tuottavuuskustannukset, tuloverojen menetys, maksetut työttömyysturvaetuudet ja syrjäytymisen kustannukset. Yhteensä nämä vuosittaiset kustannukset ja tuottavuuden menetykset ovat 3,2–7,5 miljardia euroa.

Ongelma ei ole vain yhteiskunnallinen vaan aiheuttaa myös vähän liikkuville suomalaisille heikentynyttä toimintakykyä ja riskin sairastua mm. diabetekseen, masennukseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Tämä heikentää henkilön kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä elämänhallintaa.

Satakunnassa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi tehdään koko ajan työtä. Väestön elintapaohjausta tehostetaan sote- ja liikunta-alan ammattilaisten yhteistyönä. Mm. Sata-Lipake ja Vesote –hankkeet ovat kouluttaneet yli sata ammattilaista antamaan kokonaisvaltaista tukea elintapamuutoksen toteuttamiseksi. Elintapaohjaus painottuu erityisesti liikuntaneuvontaan, ravitsemus- ja unineuvonnan ohella.

 

Lähde:

http://www.ukkinstituutti.fi/tiedotteet-2/2018-tiedotteet/liiikumattomuus-maksaa-suomelle-miljardeja-vuodessa

Selvitys:

http://tietokayttoon.fi/documents/10616/6354562/31-2018-Liikkumattomuuden+lasku+kasvaa.pdf/3dde40cf-25c0-4b5d-bab4-6c0ec8325e35?version=1.0

 

Lisätietoja Satakunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämishankkeista:

Sata-Lipake
Projektisuunnittelija
Marita Inkinen
050 307 5297
etunimi.sukunimi@satshp.fi

 

Vesote
Projektisuunnittelija
Anne Tarhasaari
044 701 0052
etunimi.sukunimi@pori.fi