Sote-uudistus etenee: perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa valinnanvapaudesta

with Ei kommentteja
Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudesta.

Perustuslakivaliokunta pitää nykyistä lakiehdotusta aikaisempaa versiota parempana. Lakiehdotuksessa on kuitenkin edelleen vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä. Keskeisimmät ongelmat liittyvät valinnanvapausjärjestelmän  voimaantulon aikatauluun ja maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen.

– Satakunnassa valmistelu jatkuu suunnitelmien mukaisesti. Odotamme seuraavaksi saavamme lisätietoja valinnanvapauspilotteihin liittyneistä tekijöistä sekä aikataulusta, kertoo sote-muutosjohtaja Terttu Nordman.

– Perustuslakivaliokunnan esittämät muutokset ovat tehtävissä eduskuntakäsittelyssä, eli nyt ei edellytetä hallitukselta uutta lakiesitystä kuten viime vuoden tilanteessa oli. Aikataulullisesti muutokset tulevat viemään aikaa, mutta Satakunta jatkaa valmistelua aktiivisesti tavoitteenaan uudistuksen toteuttaminen vuoden 2020 alusta, kertoo vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli luonnehti perjantai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa lakiesitystä toteuttamiskelpoiseksi ja korosti, että valiokunnan ehdottamat muutokset ovat toteutettavissa eduskunnassa. Valiokunnan lausunto on yksimielinen.