Satakunnassa vallitsee vahva tahtotila maakunta- ja sote-uudistuksen toteuttamiseen

with Ei kommentteja

Satakunnan maakuntauudistuksen väliaikainen valmistelutoimielin VATE kokoontui tänään syksyn ensimmäiseen kokoukseensa.

VATE:n puheenjohtaja, vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä pohjusti Satakunnan maakuntauudistuksen tilannekatsausta toteamalla valmistelun jatkuvan suunnitellusti aikataulumuutoksista huolimatta. Mikäli eduskunta hyväksyy maakuntauudistuksen peruslainsäädännön loppuvuoden 2018 aikana, niin uudet maakunnat aloittavat juridisina toimijoina vuoden 2019 alusta. Toiminnallinen vastuu maakunnilla siirtyy vuonna 2021.

  • Minun näkemykseni mukaan on kaikkien etu, että lakiuudistus hyväksytään eduskunnassa. Tarpeen tullen on helpompi muokata lakia jälkeenpäin, kuin aloittaa valmistelu jälleen alusta. Satakunnassa tahto muutokseen on vahva ja olisimme olleet valmiina toiminnan käynnistämiseen jo kesällä. Mikäli lainsäädäntö ei jostain syystä etene, tavoitteena on kuitenkin sote-puolen uudistus kuntien kesken. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kilpailevan valmistelun aloittamista vaan ensisijaisesti toivomme lakipaketin läpimenoa, hän korostaa.

Valtakunnallisilla muutosjohtajapäivillä vierailleet muutosjohtajat toivat kokoukseen terveisiä valtakunnallisen valmistelun osalta ja esittelivät tarkemmin Satakunnan tilannetta. Tärkeäksi asiaksi nousi se, että jokaisella valmistelussa mukana olevalla on jatkossakin motivoivaa ja merkityksellistä työtä valmistelun pitkittymisestä huolimatta.

Muutosjohtajien esittelyssä Satakunnan valmistelutilanne vaikutti erittäin hyvältä ja monet toimintamallit odottavat vain lakien voimaantuloa.

  • Sote-puolen valmisteluryhmissä ollaan innokkaita jo siirtymään valmistelusta tekemiseen. Toimintamallit ovat jo olemassa ja ryhmissä ollaan halukkaita viemään ne kentälle. Nyt on erittäin tärkeää, että päästäisiin tositoimiin, muutosjohtaja Terttu Nordman totesi.