Lakimiesharjoittelussa Satakunnan maakuntauudistuksessa

with Ei kommentteja

Turun yliopiston oikeustieteen opiskelija Oskari Ahonen ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen opiskelija Miko Tapanainen ovat olleet Satakunnan maakuntauudistuksessa lakimiesharjoittelijoina loppuvuoden 2018 ajan.

Lakimiesharjoittelijoina Miko ja Oskari ovat perehtyneet erityisesti sopimusten selvitystyöhön, joka on keskeinen osa maakuntauudistuksen valmistelua. Harjoittelussa on siten päässyt soveltamaan erityisesti sopimusoikeuden opintoja.

− Harjoittelun aikana on myös noussut esiin mielenkiintoisia juridisia ongelmia, joissa on pitänyt miettiä sopimusoikeuden perusteita ja sopimuksen syntymisen edellytyksiä. Mielenkiintoisinta on ollut törmätä hyvin erityyppisiin sopimuksiin ja perehtyä hankintasopimusten kautta myös hankintalakiin sopimusten arvojen määrittelemiseksi. Samalla on myös saanut idean siitä, millaista hyvä sopiminen parhaimmassa tapauksessa olisi. Sopimusselvitystyö on edellyttänyt viranomaisten välistä yhteistyötä, joka on sujunut kiitettävästi, kuvaa Miko harjoittelunsa kulkua.

− Tein harjoittelun aikana töitä kolmessa eri paikassa ja tämän myötä myös kolmessa erilaisessa työyhteisössä. Mielenkiintoisinta oli ehkäpä tämä erilaisiin työyhteisöihin tutustuminen. Lisäksi oli mukava havaita, että pääsääntöisesti ihmiset ovat loppujen lopuksi ihan normaaleja ja mukavia, statuksesta tai tittelistä riippumatta. Tietysti myös tällaisen yhteiskunnan peruspilarin, kuin sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut, toiminnan taustojen näkeminen lähempää on arvokasta kokemusta, kuvaa Oskari kokemuksiaan.

Harjoittelumahdollisuus uudistuksen parissa Satakunnassa kiinnosti Mikoa ja Oskaria sekä uudistuksen laajuuden, että entuudestaan tutun maakunnan vuoksi.

− Olin aiemmin seurannut sote- ja maakuntauudistusta julkisuudessa ja halusin olla mukana toteuttamassa yhtä Suomen historian suurimmista uudistushankkeista, kertoo Miko syistään hakeutua harjoittelijaksi Satakuntaan.

− Käytännössä koko sukuni on Satakunnasta lähtöisin. Alue on siis ennestään tuttu, joten tänne oli helppo tulla. Etäisyys Turkuunkin on varsin kohtuullinen, joten kotiin pääsi aina koti-ikävän yllättäessä, Oskari täydentää.