Digitalisaatio otettava osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon arkea

with Ei kommentteja

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on saada aikaan toiminnan muutos, joka parantaa palveluiden saatavuutta ja yhdenvertaisuutta. Digitalisaatio on keskeinen muutoksen väline.

− Sosiaali- ja terveydenhuollossa on tuotava digitalisaatio ja digiosaaminen jokaisen palvelun osaksi. Meidän on digitalisaation kautta laajennettava palveluvalikoimaamme, sillä yhä useampi asiakkaistamme haluaa hyödyntää digitaalisia palveluita laajasti – osa haluaa jopa hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiointinsa kokonaisuudessaan sähköisesti. Digitalisaatio on joka tapauksessa osa tulevaisuutta, joten nyt on aika tarjota näitä palveluita niistä kiinnostuneille asiakkaillemme ja tuoda digipalvelut osaksi soten arkea. Digitaalisten palveluiden tulee olla vaihtoehtona perinteisten, kasvokkaisten palveluiden rinnalla, kertoo sote-muutosjohtaja Terttu Nordman.

Maakuntauudistus kutsui maanantaina 21.1. Satakunnan kuntien ja Satasairaalan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja digitaalisista palveluista vastaavat henkilöt keskustelemaan digitaalisuuden tarjoamista mahdollisuuksista sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tilaisuuden tavoitteena oli myös keskustella uudesta Omaolo-palvelusta ja sen käyttöönoton etenemisestä Satakunnassa. Omaolo-palvelu on sosiaali-, terveyden- ja suun terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee oma- ja itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin.

− Satakunnassa aloitetaan uuden sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen Omaolo-palvelun käyttöönottoa. Käyttöönottoon tarvitaan edelläkävijöitä pilotoimaan palvelua. Esimerkiksi Satasairaala, Porin yhteistoiminta-alue ja Huittinen ovat jo osoittaneet alustavaa kiinnostusta, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Sopimusneuvottelut palvelun kehittäneen SoteDigin kanssa ovat meneillään ja rahoitusmahdollisuuksista keskustellaan toiminnan käynnistämisen suunnittelun rinnalla. Omaolo on yksi keino lisätä satakuntalaisille tarjottavia digitaalisia palveluita sosiaali- ja terveydenhuollossa, mutta laajemmin tavoittelemme uudenlaisten, yhteisten toimintatapojen hyödyntämistä koko maakunnassa. Pilottikuntien kanssa tarkoituksenamme onkin löytää myös yhteisiä käytänteitä hoitoihin ja palveluihin, kertoo digitaalisten palveluiden valmistelija Katri Tunttunen.

Tutustu Omaolo-palveluun