Lomituspalvelujen toimivuus turvattava myös uudessa maakunnassa

with Ei kommentteja

Uuden maakunnan yksi tehtävä tulee olemaan lomituspalvelujen järjestäminen. Satakunnan alueella toimii kaksi lomituspalveluyksikköä, Honkajoki ja Vehmaa.

Honkajoen lomatoimi hoitaa maatalouslomitukset Honkajoen, Jämijärven, Siikaisten, Karvian, Kihniön, Merikarvian ja Pomarkun kunnissa sekä Kankaanpään, Porin, Parkanon ja Ulvilan kaupungeissa. Vehmaa hoitaa Satakunnasta Huittisten maatalouslomitukset. Henkilötyövuosia käytetään lomituspalveluihin noin 150. Lisäksi viime aikoina on käytetty myös ylimääräistä työvoimaa. Vuonna 2015 Huittisten alueella oli lomituspalveluja käyttäviä yrittäjiä noin 450 ja lomituspäiviä lähes 17 000. Vastaavasti Honkajoen toimesta hoidettavalla alueella lomituspäiviä oli noin 23 350 ja lomitettavia maatalousyrittäjiä 516.

Karjatalousyrittäjät saavat vuosilomaa 26 päivää vuodessa, mikä sisältää kolme pyhäpäivää. Sijaisapua annetaan, mikäli tilalla on ulkopuolisen avun tarve esim. yrittäjän sairastuessa tai äitiys- ja vanhempainloman takia. Lisäksi maatalousyrittäjä voi ostaa tuettua ja täysin maksullista lomitusta.

Lomituspalvelujohtaja Sirpa Poikelispää Honkajoen lomituspalveluyksiköstä kertoo, että uuteen maakuntaan siirtyvät niin hallinto kuin lomittajatkin. Myös nykyiset tehtävät siirtyvät sellaisenaan ja 1.1.2019 kaiken on toimittava niin, ettei palvelun laatu kärsi.

Poikelispää toivoo, että palvelujen toimivuus, saatavuus ja joustavuus säilyvät myös tulevaisuudessa. Maatilojen väheneminen, ennakointi ja lomittajien työllistyminen tulee uudistuksessa huomioida. Häntä askarruttaa rahoituksen järjestäminen. Miten ”potti jaetaan”, jos lomituspalveluja varten ei ole enää erikseen korvamerkittyjä määrärahoja. Miten varmistetaan rahoituksen riittävyys palvelujen tuottamiseen? Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen rooli jatkossa askarruttaa myös, sillä saralla on tehty iso työ palvelujen yhtenäistämiseksi ja kustannusten vähentämiseksi valtakunnallisesti. Aika näyttää, mihin mennään, toteaa Poikelispää.

Lisätiedot:

Pekka Antila, maaseutuyksikön päällikkö
Satakunnan ELY-keskus